Patio woning, Tollebeek

architect:
+peil Bureau voor Architectuur en Stedenbouw

bouwkundige uitwerking:
H2W architecten bna

Tollebeek is een relatief klein dorpje in de Noordoostpolder. Het dorpje is in het laatste decennium als gevolg van een aanzienlijke uitbreidingswijk nagenoeg verdubbeld.

De straat waarin deze woning het negende en laatste vrijstaande woonhuis vormt is onderdeel van deze uitbreidingswijk. Typerend in het verder onuitgesproken straatbeeld is dat alle vrijstaande woonhuizen bestaan uit een hoofdgebouw en een ondergeschikt bijgebouw. Deze woning lijkt in volumeopbouw in eerste instanatie dezelfde opzet te hebben waardoor hij zich moeiteloos schikt in het straatbeeld. Wie echter deze woning binnenstapt ontmoet een verrassend andere, door de opdrachtgever geïnitieerde, structuur van de plattegrond.

In de plattegrond van deze woning speelt de besloten en nagenoeg omsloten patio een bepalende rol. Doordat de leefvertrekken voornamelijk op de private patio zijn georiënteerd heeft de ‘publiek’ buitenzijde van de woning het, naar wens van de opdrachtgever, ‘besloten’ karakter kunnen verkrijgen.

De materialisering is hoogwaardig met een mooie gesmoorde Tuile de Nord dakpan en blank Iroko kozijnen. De detaillering is ogenschijnlijk eenvoudig en sober. Bijzonder detail is dat de baksteen van deze woning is opgemetseld met de karaktervolle achterzijde in het zicht.